Rondleiding American Memorial

“Groeve De Schark”In American Memorial “De Schark” is geschiedenis geschreven voor de stad Maastricht.
Het verhaal van De Schark is ontstaan op 24 december 1944.

Geallieerde Amerikaanse soldaten hebben toen, vlak voordat zij naar het Ardennenoffensief gingen, hun naam op een gladgeschuurde mergelwand geschreven.

Tijdens deze koude kerstavond werd een nachtmis opgedragen voor deze soldaten. Het verzamel- en vertrekpunt van deze rondleiding is het Infocentrum ENCI-gebied (ofwel Châlet “D’n Observant”).

Van hieruit loopt u via de ENCI-groeve, de plaats waar de maashagedissen Bèr en Carlo gevonden zijn, naar de nieuw gedolven ingang van groeve De Schark. In deze groeve wordt het verhaal verteld over de handtekeningen van de geallieerden soldaten.

Onderweg krijgt u tekst en uitleg over bijvoorbeeld de groeve van cementfabriek ENCI, waarom de mergelgangen gegraven zijn, het ontstaan van D’n Observant en de transformatie die ENCI momenteel doormaakt.

Deze rondleiding vindt voor een groot gedeelte plaats in de groeve.
Omdat het hier bij regenweer modderig is, zijn stevige (rubberen) laarzen of wandelschoenen een must.
 

Praktische informatie:
Tijdsduur 1,5 uur Minimaal 10 personen, bij minder deelnemers prijs op aanvraag. Deelname op eigen risico.
Prijs: € 10,95 pp. Kinderen tot 12 jaar € 6,00.
Inbegrepen bij de rondleiding Koffie met vlaai voor de volwassenen, en 1 consumptie voor de kinderen Tevens ontvangt u een uitrijmunt ter waarde van 2 euro.
U vindt Châlet D’n Observant door op de Lage Kanaaldijk in Maastricht rechtsaf te slaan bij het bord ‘Châlet D’n Observant’.